Haal meer uit uw data met behulp van ERP- en BI-software

Geplaatst op

We leven in een tijdperk dat wordt gedreven door data. Bedrijven die inzicht hebben in hun eigen gegevens en middelen, zijn veel beter in staat om bestaande processen te optimaliseren. Op langere termijn houdt dit in dat ze kostbare middelen kunnen besparen en deze elders in kunnen zetten. Om dit ook daadwerkelijk waar te kunnen maken, vertrouwen moderne ondernemingen tegenwoordig op software voor Business Intelligence (BI).

Business Intelligence (BI): een handleiding

Velen zullen bij het maken van een beslissing op hun instinct vertrouwen. Maar wanneer deze beslissing impact heeft op de toekomst van een organisatie en er veel banen op het spel staan, dan is het cruciaal dat deze beslissing wordt onderbouwd door cijfers en statistieken.

Om tot deze welgefundeerde beslissing te kunnen komen, kunnen moderne bedrijven beschikken over oplossingen voor Business Intelligence, vaak ook wel BI-tools genoemd. De rol van het BI-systeem is om gegevens te verzamelen, te analyseren en om deze om te zetten in een taal die voor iedereen te begrijpen is. BI-tools zijn doorgaans voornamelijk verantwoordelijk voor:

Gerelateerd: “Wat is datamining? – Een handleiding voor bedrijven

De functionaliteiten van de BI-tool

Analyseren: het analyseren van bedrijfsprocessen zorgt ervoor dat u bepaalde risico’s en kansen in kaart kan brengen. Het verschaft gebruikers van een zogeheten ‘360-graden’ beeld.

Kennisbeheer: er is binnen iedere organisatie een enorme hoeveelheid kennis. Maar vaak is deze kennis niet goed verdeeld. De BI-tool kan ervoor zorgen dat belangrijke gegevens en documenten verzameld en samengevoegd worden, waardoor iedereen hier toegang toe kan krijgen.

Meten: bedrijfsdoelstellingen, vaak ook wel Key Performance Indicators of KPI’s genoemd, worden actief gemonitord binnen een BI-tool. Zo weet men te allen tijde hoe de vlag er op dat moment bij hangt.

Monitoring: maar de BI-tool hoeft niet slechts de bedrijfsdoelstellingen te meten, het kan ook de algehele voortgang van de organisatie in de gaten houden. Door de data in realtime te monitoren, kan men bijvoorbeeld direct ingrijpen als de situatie hierom vraagt.

Rapportage: gebaseerd op de eerder verzamelde gegevens kan de BI-tool eenvoudig rapportages opstellen. Op basis van deze data kan het management datagedreven beslissingen nemen.

Samenwerking: doordat iedereen toegang heeft tot relevante data en rapporten, is men ook beter in staat om efficiënt met elkaar samen te werken.

Voorspellingen: tot slot is de BI-tool ook handig om toekomstvoorspellingen te doen. Omdat men zicht heeft op de gegevens uit het verleden, zijn ze beter in staat om op toekomstige ontwikkelingen te anticiperen.

De rol van Enterprise Resource Planning

Het is dus duidelijk dat Business Intelligence een cruciale drijfveer kan zijn in het succes van uw organisatie. Maar een BI-tool kan pas echt tot zijn volledige potentie benut worden, wanneer het in verbinding staat met het overkoepelende ERP-systeem. Dit zorgt er namelijk voor dat data automatisch naar de BI-tool wordt doorgesluisd, hierdoor kunnen gegevens vanuit alle mogelijke bedrijfsgebieden worden samengebracht.

Lees ook: “Wat is een Data Hub?

Gerelateerde berichten

Over ons

Ons platform is een plek waar je de nodige informatie kunt vinden over welsprekendheid en communicatie in algemene zin.

Contactgegevens

Via info @ sprekersplatform.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden